Skip to content

Állomás Patika

Az Állomás Gyógyszertárat két magánszemély gyógyszerész és egy belföldi gazdaságí társaság alapította 1993-ban. A patika a vasúti pályaudvar közvetlen közelében található Holló Presszó helyiségében került kialakításra Sopron második jogelõd nélküli gyógyszertáraként.

A gyógyszertárat mûködtetõ gazdasági társaság 1993-ban Kft.-ként, majd 1994-tõl betéti társaság formájában végzi tevékenységét.

A vasútállomás ill. az onnan a város központjába vezetõ Mátyás kir. utca a város egyik kapuja. A városba vasúton érkezõ látogatók nagy száma és a környék kereskedelmi és turisztikai jellegének fejlõdése indokolta egy új közforgalmú gyógyszertár létesítését. A patika közvetlen közelében található a MÁV rendelõintézete, ahol gyermekorvos, felnõtt családorvos és számos szakorvos praktizál. A patika mûködési körzetében helyi és vidéki buszmegálló is található. A gyógyszertár elnevezésében - mivel jogelõd nélkül kezdte meg mûködését – elsõsorban a közlekedési csomópont ill. könnyû megtalálha-
tóság játszott szerepet.

A gyógyszertár alapterülete kb. 100 négyzetméter. A forgalom dinamikus növekedése és az új funkciók ( gyógyszerészi gondozás ) megjelenése idõnként szükségessé teszik a belsõ terek elrendezésének megváltoztatását.  Ennek  jegyében alakítottuk ki 2006-ban  a „gyógyszerészi gondozó” helyiséget, ahol a diabetesz-gondozást is ellátjuk.

1995-ben nyitottuk meg a Soprontól 20 km.-re található Peresztegen fiókgyógyszertárunkat. A kb. 2500 fõs településen naponta egy órában állunk a lakosság rendelkezésére. A fiókpatikát 2005-ben felújítottuk, az officina bútorzatát kicseréltük.

1999-ben megvásároltuk a patika mellett található üzlethelyiséget ( korábban Tesco élelmiszerbolt ). A kb. 160 négyzetméternyi területen két háziorvosi és egy szakorvosi rendelõt, betegvárót és szociális helyiségeket alakítottunk ki. A rendelõkomplexumban jelenleg két felnõtt családorvos, és négy szakorvos dolgozik.

Az Állomás Gyógyszertár nyújtott nyitva tartással, hétköznap reggel nyolc órától este nyolc óráig látja el a betegeket. Szolgáltatásainkat folyamatosan bõvítjük. 2005-ben az elsõk között csatlakoztunk a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége diabétesz prevenciós programjához. Eddig kb. 400 érdeklõdõnek segítettünk a vércukorértékek meghatározásában. Tucatnyi beteget irányítottunk orvoshoz a normálistól jelentõsen eltérõ értékek miatt. A fentiek mellett lehetõséget nyújtunk az összkoleszterin, súly, magasság, BMI-index, vérnyomás és testzsír meghatározására is. Gyógyszertárunk jelentõs szerepet vállalt az új természetgyógyászati ismeretek elterjesztésében. Speciális ismeretekkel rendelkezõ gyógyszerészünk heti rendszerességgel homeopátiás tanácsadást tart. A naprakész szakmai ismeretek megszerzése érdekében szélessávú internet áll a patikában dolgozó gyógyszerészek és az érdeklõdõ betegek rendelkezésére. Elsõsorban külföldi betegeink elõrendeléseit e-mailen keresztül is fogadjuk. A betegek gyors és szakszerû kiszolgálását folyamatosan karban tartott és fejlesztett számítógépes program segíti. Az expediálás során a receptek validálása mellett elvégezzük a gyógyszeres interakciók vizsgálatát is. 2006 deccemberében a betegek  igazságos és diszkrét kiszolgálása érdekében elektronikus „ügyfélhívó”-rendszert vezettünk be.

A gyógyszertár  évente dolgozói számára kirándulást szervez. Ennek keretében több napot töltöttünk  Prágában, Krakkóban, és Rómában.

Az Állomás Gyógyszertár vezetõ gyógyszerészei:

1993-1994: Nagyi Erzsébet
1994-1995: Horváth Dori Marianna
1995-       :  Horváth Csaba

Gyógyszerészek 2006 : Horváth Csaba
                                      Horváth Dori Marianna
                                      Hársné Unger Klára
                                      Kovács András Péter     

Gyógyszerészek 2007:        Horváth Csaba szakgyógyszerész
                                         Kovács András Péter szakgyógyszerész
                                         Hársné Unger Klára szakgyógyszerész
                                         Kajári Edina gyógyszerész-rezidens

                                         Juhász Eszter gyógyszerész-rezidens

 

Gyógyszerészek 2008:       Horváth Csaba szakgyógyszerész

                                        Hársné Unger Klára szakgyógyszerész

                                        Kiss Anna okl. gyógyszerész